fredag 22 mars 2013

En riktigt bra bok av Moa Eriksson Sandberg

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg (Innbundet)"Sommaren då Linda Palm försvann fyllde jag tolv år. Till en början var det som vilkenannan sommar som helst. Vi fikade i bersån och bordet var dukat med Isabellas egendrejade keramiktallrikar och koppar. Det var varmt, men luften var sensommaraktigt krispig och doftade höst, trots att det bara var början av augusti"

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg

Det är verkligen Hannas sista sommar som flicka, en sommar fylld av barfotaspring i gräset, kasta sig i vattnet och leka och simma, sista sommaren hon och bästisen klär ut sig och leker detektiver. Det är sommaren som Hanna tar det både det omedvetna och ovilliga och också medvetna och villiga steget in i vuxenvärlden. I vuxenvärlden där allt runt omkring en ses med nya skarpare ögon, och också blicken på sig själv ändras

Hanna bor i ett litet samhälle där skogen är nära eller helt enkelt en del av livet och bygden. Dit har de flyttat för att det är stilla och tryggt. Men så försvinner grannflickan Linda Palm, ingen vet vart hon tagit vägen, några tror sig veta varför hon försvann, några är snabba att dra sina egna hemska slutsatser - "det vet man väl varför de hade ihjäl Linda, det fattar man ju...".
Plötsligt ändras skogens närhet till något obehagligt där vad som helst kan hända.
Plötsligt ändras också bästa kompisarna Hanna, Jonna och Sabina sätt att vara tillsammans.

Kompisarna som hängt ihop sen dagis som utforskat världen tillsammans och sprungit barfota ner till Badhålan och badat nakna Nu skafar sig Sabina en kille, och mycket händer och Linda Palm är försvunnen, mamma och pappa bråkar och flyttar isär, en ny kille Janek flyttar till byn  - livet förändras och Hanna också.

Bästa boken på länge!
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar