fredag 15 november 2013

Lex bok - att hämnas och hitta lite av sig själv!

Lex är en tjej som går sista året på gymnasiet. Hon tycker att det är totalt katastrofalt värdelöst att gå i skolan men hon traskar dit varje morgon och hänger där hela dagen.
Att göra något aktivt i skolan som läxor ligger inte för Lex, det  går liksom åt skogen med hela skolan för Lex men av någon anledning är hon där ändå varje dag.
Men vad ska hon göra annars?

"- Kanske att hela fucking samhället har hjärntvättat oss att vilja bli samhällsnyttiga! Dom vill att vi ska tro att vi
kämpar för vår egen skull när dom egentligen
bara vill slippa betala ut bidra. Men det finns inte
plats för alla i samhället, Jonatan, bara
för en massa jävla egoister som slår sig frampå
bekostnad av andra.
Jag tänker inte ställa upp på att bli sån!"

Säger Lex till sin bästa och enda kompis Jonatan, när han tycker det är rätt att vilja något med sitt liv. Han vill bli designer för unisexkläder. Han vill vara någon, han vill betyda något. Men inte Lex.

Hon vill allra allra helst ligga i sitt rum på sängen och röka och fantisera. Härliga fantasier om en massa spännande saker där hon själv spelar huvudroller, klimatkatastrofer, biljakter - avancerade actiondramer.

Sara Kadefors: Lex bok

Plötsligt lyser hennes mamma upp, solen skiner i ögonen och blicken strålar, hon har träffat en ny man. Hon är störtkär i Bruno. Bruno som också går på zumba och vickar på rumpan (enligt Lex). Och Brunos ögon tindrar också när han möter Lex, för han är en medioker ungdomsboksförfattare med total skrivkramp utan någon inspiration. Med Lex inser han snabbt kan ändra på det. Och Lex hakar på och berättar en riktig smaskig story om sin påhittade taskiga uppväxt. Med pappa som sitter i fängelse och som bara tänker på sig själv och aldrig på sin dotter, Lex. Vilket faktiskt är sant men det har Lex inte insett - ännu.

Hon är en mästare på att tota ihop en riktig dyster barndom, och dumma Bruno suger i sig allt. Och skriver och skriver, nu ska det bli hans bästa bok. Äntligen ska han bli en hyllad ungdomsboksförfattare!!!

Men det vill inte Lex alls, hämnden är ljuv, Brunos bok ska aldrig ges ut. Hon har bestämt sig och plötsligt får hennes liv en uppgift och hon hänger sig totalt. Vad blir det, jo Mayas blogg.

Ni måste läsa om Lex och Maya, och Bruno och Jonatan och andra. Lex denna världsfrånvända dryga tjej som är så smart.
Det är ett superdriv genom hela boken, svår att lägga i från sig och av någon anledning kan man gilla Lex, hon är ändå sig själv med knasiga ideér men det hör liksom till henne.

Men varför, varför ska man alltid stoppa in tusen och en svårmod i alla ungdomsböcker. Pappa i fängelse, pappa som aldrig brytt sig om Lex, deprimerad annan pappa, frånskild, syrra som är utvecklingsstörd och hela tiden säger fula ord som fitta, och vill springa naken med sina stora bröst och sen också blir brutalt våldtagen, en mamma som bara stuckit när barnen var 8 år och aldrig hört av sig. En storebror som alltid fått ta för mycket ansvar.... osv.
Det behövs inte, det är en fullt tillräcklig och bra historia ialla fall om Lex!!
Det blir bara tröttsamt.

/Kerstin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar