torsdag 6 februari 2014

En bok som uppfyller hela dig!

Det finns några få böcker som kan uppfylla en helt och hållet. Suggestiva, finkänsliga och lyhörda böcker och berättelser. De är som ibland kallas inkännande, ett trist ord men just nu hittar jag inget bättre, berättelser som lyssnar av sina medberättare, dem som böckerna handlar om.
Knepigt, neej, men självklart.
Egentligen enkelt, det kräver bara en skickligt lyssnande författare. Som lyssnar och känner efter vem berättelser handlar om. Känner efter stämningarna, känslorna, de små tecknen som är så betydelsefulla.

Moa Eriksson Sandberg kan det, hon är en urskicklig författare!  Verkligen!

Nu har hennes andra bok kommit,

Flickan i de vindlande gångarna.

Det är egentligen uppföljaren till Första flickan skogen möter.
Det är samma flickor berättelsen handlar om, Hanna, bästisen Jonna, och halvbästisen Sabina. De möts än en gång i lilla samhällt Rydöbruk. Ett samhäll som  Hanna flyttade ifrån i första boken. Samhället där nästan alla känner varandra, samhället där Linda Palm blev mördad och barndomens oskyliga somrar snabbt försvann.. Allvaret och vuxenvärlden kom nära.

Men Linda Palms mördar blev aldrig funnen. Han finns kvar, vem han än är. Går han omkring mitt bland dem? Det där hemska som att någon föjler efter dem, de hör saker i mörkret är det på riktigt är det HAN???

Så händer det igen,  en flicka i Rydöbruk gör ett allvarligt självmordsförsök. Alla blir förskräckta, varför gör hon det, hon som var så duktig i handboll, duktig i skolan, varför gör man då ett självmordsförsök. Så kommer mordet på Linda Palmr närmare igen mitt i tonårslivet som också ska levas med party, killar och våga vara.
Tecken börjar dyka upp bland tjejerna, hur ska de tyda dem. Vad betyder det. Varför slås skolkatalogen upp precis över deras klass. Ska de verkligen tro på sådant.

Det är en fantastisk bok.
Läs den bums!! Alla som har läst första boken, Första flickan skogen möter, alla som inte har läst första boken, och alla som är sådär mellan 11- 13 år.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar